Idomított helyett nevelj inkább önállóan gondolkodó gyereket!
 

20+1 sokkoló tény a válogatós gyerekekről… a válogatós gyerekek szüleitől

A válogatós gyerekekkel az étkezés valódi küzdelem. Sokkoló tényeket, amelyek a látszat mögött meghúzódnak, amit az érintett szülők jól értenek. Azonban a felszínes szemlélő nem érti, mi is a probléma, és könnyen elítéli a "finnyás" gyerekek helyzetét, Azonban ez tévedés...Tudd meg az igazságot a válogatós gyerekekről most. .
2017. november 21.
szerző:
csodasuli

Oszd meg mással is!

Ha a gyermeked válogatós…

akkor akár egyéves, akár tinédzser, akár különleges igényű, akár átlagosan fejlődő, akár egy gyermeked van, akár 15, ha válogatós, az étkezések óriási kínt jelenthetnek.

Kezdve az asztalnál játszott erődemonstrációktól, a folyamatosan megszakított evésen át a rendetlen asztalokig, ez a téma majdnem minden szülőben rettegést kelthet. Érthető, hogy miután már minden létező megoldást kipróbáltál, ha szembejön veled egy szülő, aki egy – szerinted a tiedhez hasonló – válogatós gyerekkel kínlódik, azonnal megosztod vele az összes jó tanácsot és tippet, ami az eszedbe jut. Az igazi nehézséget azonban az jelenti, ha az a válogatós gyerek valójában sokkal több, mint csak „finnyás”.

Szögezzük le, hogy ha a gyermeked szenzoros (szenzoros feldolgozási zavar, az angol rövidítés SDP), akkor az étkezési alkalmak 1000x nehezebbek, mint amiről valaha is álmodtál. Mi itthon egész szerencsések vagyunk. A szerencsés alatt azt értem, hogy a gyermekem több mint 5 féle ételt hajlandó megenni, és nem kap szájzárat, amikor ételt tesz a szájába, és a megfelelőt támogatással már arra is képes, hogy a családdal együtt üljön az asztalnál és velünk étkezzen.

Ez azonban egyáltalán nem az átlagos helyzet egy olyan családban, ahol az egyik gyerek szenzoros. Az étkezési problémák fontosságát egyszerűen nem lehet alábecsülni. Egy zárt csoportban tegnap feltettem azt a kérdést, hogy mi a szülők első számú kihívása az étkezés területén. Padlót fogtam. Az volt a tervem, hogy tippeket és megoldásokat osztok majd meg velük, de a kihívásoknak egy olyan nagyszámú és széles körű variációjával találtam magam szemben, hogy mindre megválaszolni szinte lehetetlennek tűnt.

Amit csak el lehet képzelni: gyermekek, akik szó szerint minden alkalommal hánynak evés után, vagy akik totálisan elvesztik a kontrollt egy csepp cukorszirup miatt. Vannak gyerekek, akik kórházba kerülnek, mert képtelenek súlyban gyarapodni, és olyanok is, akik csak állva képesek enni.

A válogatós gyerekekkel az élet valóban küzdelmes.

Éreztem a szülők frusztrációját és az erős érzelmeket minden egyes kommentben.

Dacára annak, hogy a fiam és a lányom étkezési szokásai érdekesek, frusztrálóak, de nem „annyira szörnyűek”, teljesen át tudtam érezni a csoport helyzetét. Én is milliószor hallottam már azokat a remek tanácsokat, hogy „Csak egyszerűen etesd meg” vagy „Nem látod, hogy a gyerek csak szórakozik veled?”.

Ezért most összegyűjtöttem azokat a dolgokat, amiket mi, „finnyás” gyerekek szülei tudatni szeretnénk a világgal.

Kedves Szülők, akinek a gyereke nem válogatós!

Kezdjük azzal, hogy szeretünk benneteket. Elhisszük, hogy segíteni akartok. Megértjük, hogy „nektek is volt válogatós gyereketek”. Azt is tudjuk, hogy ti is szerettek minket. DE. A mi „válogatós gyerekeink” sokkal többek ennél.

1) Nem vagyok rossz szülő, és a gyermekem nem rossz gyerek. Nem egy kis pimasz csibész, vagy zsarnok, amit magadban gondolsz róla, és nem ő a hibás.

Valójában

 • Az új ételnek a gondolatától pánikrohama lehet, és ha erőlteted az evést, szájzárat kaphat és/vagy hányhat.
 • Nem bír elviselni sokféle állagú anyagot, ezért csak viszonylag kis számú ételt képes megenni.

Valójában

2) A gyermekem nem „finnyás”…

 • Könnyen elterelődik a figyelme, és túlterheltté válik a tányérján levő étel „látványától” és az őt körülvevő zajoktól, és a környezetéből érkező ingerektől.
 • Szó szerint fél az új ételektől. Ez számára is rendkívül nehéz, ugyanakkor hatalmas erőfeszítéseket tesz, és fejlődik!
 • Bizonyos ételeknek az állagától lesz rosszul. Az étel állaga a mi gyermekünknek többféle módon is félelmetes lehet. A keksz olyan, mintha üveg lenne, a meleget forró lávának érzik, a színek pedig túl intenzívek lehetnek számukra.
 • A „finnyásság” gyakran egy olyan fedő tünetegyüttes, amivel elrejtik a mélyen megbúvó bizonytalanság

3) Nem, ez nem erőharc

Valójában

 • Az érzékeléshez és a szorongáshoz kapcsolódó a jelenség, ezért nem vagyok hajlandó a gyerekemet kitenni annak az óriási stressznek, hogy nem adok neki abból a fajta ételből, amit megenne.
 • A gyermekem nem tehet arról, hogy ilyen nehézségekkel küzd.
 • Nagyon lassan eszik, és egy étkezés elfogyasztása közben szünetet kell tartania. Tényleg. Egy kis nassolás 15 percig tarthat, egy étkezés akár 2 órán keresztül is.
 • Tudd, hogy én nem egy gyenge és rossz anya vagyok, aki könnyen enged.

4) Ó igen, és itt van az egyik legjobb: „Majd eszik, ha éhes”….

Valójában…

 • A gyermekem gond nélkül éhezne. A teste szó szerint egyáltalán nem jelzi számára azt, hogy éhes. A fiam 3 napig nem evett, mert az apja úgy gondolta, hogy majd eszik, ha éhes. Hát nem.
 • Szól nekem, hogy éhes, aztán amikorra az étellel készen vagyok, addigra már el is felejtette, és a teste már nem küld neki „éhes vagyok” jelzéseket.

5) Nem, nem erőltethetem rá a gyerekemre, hogy egyen

Valójában…

 • Inkább éhezik, semmint hogy megegyen valamit, amit nem akar.
 • Akkor eszik, amikor már mindenki elment az asztaltól, mert a társaság túl sok ingert jelent számára. Csendes környezetre van szüksége, és kérlek, ne próbáljatok mást ráerőltetni.
 • Minél inkább kínálod, annál inkább elutasítja az ételt.
 • A lányom szájzárat kap, ha ráerőltetem, hogy egyen meg valami olyan állagút, ami neki nem tetszik. Tényleg így van. Erre a dadusoknak is rá kellett jönniük.
 • Amikor azt mondom, hogy valamit nem tud megenni, azt TÉNYLEG nem tudja megenni, és rögtön hányni fog. Kérdezd csak meg a rokonaimat.

6) Ha még nem vetted észre, a gyermekem hallja, hogy hogyan beszélsz vele.

Ezért az ő érdekükben kérlek…

 • Ne mondj semmi vicceset, vagy ne gúnyolódj vele az ételről, amit eszik, különben teljesen abbahagyja az evést. Ha mondani akarsz valamit, csak annyit mondj: Remek, hogy ezt eszed, ettől nagyra nősz.
 • Dícsérd meg. Ez ér a legtöbbet.
 • Ne hazudj neki arról, hogy mi van az ételben. Erről hazudni kegyetlenség, és komolyan visszavet minket abban, hogy mit hajlandó megenni. Sőt, valószínűleg a jövőben egyáltalán nem akar majd érintkezni veled. A bizalom alapvető fontosságú.

7) Végezetül megkérdeztem a 11 éves fiamat, hogy mit szeretne ha az emberek tudnának az ő „finnyásságáról”. Ezt válaszolta:

“Bárcsak tudnák az emberek, hogy nem tehetek róla. Ne legyetek mérgesek rám azért mert csak bizonyos fajta ételeket szeretek. Valamiért így működik az agyam, nem azért csinálom, hogy magamra haragítsalak.”

Azt gondolom, az teljesen egyértelmű, hogy válogatós gyermekeink AKARNAK enni. SZÜKSÉGES, hogy egyenek. De vannak napok, amikor ez nem olyan egyszerű, mint ahogy mások elképzelik. Legyetek türelmesek, megértőek, és mindenekelőtt higgyétek el nekünk, amikor azt mondjuk, hogy a gyerekünk nem csak egyszerűen „finnyás”.

Létezik valódi oka annak, amiért a gyermekeink „válogatósak”, és pusztán az, hogy így szólítod őket, azzal nem találjuk meg a probléma gyökerét, és senkinek nem segítesz.

Próbáld ki INGYEN az Életrevaló Gyerek magazint! latvanytervek-01-300x224Nézd meg mi az a 4 BÓNUSZ, amit a próbatagsághoz azonnal megkapsz? Ingyenes próbatagsághoz klikk ide!>>


Szólj hozzá!