Idomított helyett nevelj inkább önállóan gondolkodó gyereket!
 

Hogyan zárult a rongyos fürdőruha esete?

Az erőltetett szavak gyakran az ellenkezőjét érik el, mint amit ki szeretnénk velük fejezni. Gyermekeinkre gyakran teljesen más módszerekkel tudunk hatást gyakorolni. A legfontosabb, hogy mindig őszintén viselkedjünk, és értsük meg az ő nézeteiket is. De hogyan?
2017. július 12.
szerző:
csodasuli

Oszd meg mással is!

Idézet a legutóbbi bejegyzésből: “Fürdőzésünk közben észrevettem, hogy  tíz éves lányom ősszel vásárolt fürdőruhája lyukas, kifakult és még az anyaga is megereszkedett. Rögtön felvetettem neki, hogy menjünk és vegyünk egy szép új fürdőruhát. Lányom azonban hallani sem akart róla. Sírva fakadt, és azt mondta … egyszerűen alávesz egy fürdő bugyit, és már nem is látszik a lyuk. Persze tovább erőltettem a dolgot, amire közölte,  “Értsd meg anya, hogy nekem ez a kedvenc fürdőruhám!” – majd sírva elvonult…”

Szeretnéd, ha gyermeked másképpen viselkedne?

A múltkori bejegyzésem egyik (talán) eretnek gondolata volt, hogy a legtöbb esetben, amikor mi felnőttek dicsérünk, azzal az elsődleges céllal tesszük, hogy megpróbáljuk a gyerekeket valamiképpen megváltoztatni – jobb teljesítményre motiválni őket, hogy továbbra is jól dolgozzanak, jól viselkedjenek, vagy szépen nézzenek ki.

Sikerült elgondolkodnod a múltkori bejegyzés óta, hogy miért vallunk oly sokszor kudarcot a dicsérettel?

És mire jutottál? Sokat gondolkodtam ezen, és én azt hiszem, a válasz a hitelességünkben rejlik. Mire gondolok? Figyelj! Amikor a dicséret úgy hangzik, mint ami “egyszerűen nem igaz”, nagy az esélye annak, hogy nem lesz hatásos.

Például ha amikor a dicséret nem egyezik a gyerek önértékelésével. Hányszor hallottunk már ilyen válaszokat egy-egy dicséretre?

” Nem is olyan jó.”
“Jaj anya, nem is érted mire gondolok”
“Pocsékul csinálom, és ezt te is tudod”

Szendvics dicséret, avagy két dicséret között egy bírálat. Ez sem biztos, hogy eléri a célját.

“Kati, láthatóan most sokkal keményebben dolgozol, de még mindig vétesz meggondolatlan hibákat. Tudom, hogy bármit képes vagy megcsinálni, ha igazán akarod.”

A dicséret fokozhatja a testvérek közötti versengést is.

“Miért van az, hogy Tomit megdicsérted, hogy milyen magasan volt a sárkánya, pedig az enyém sokkal magasabban volt?”

Ki gondolta volna, hogy ennyi negatív üzenetet tartalmaznak a dicséretek?

Szóval, rengeteg példát lehet sorolni, amikor a dicsérettel nem érjük el azt a hatást, amit szeretnénk. Sőt, inkább az ellenkezőjét sikerül.

Őrület! De akkor most dicsérjek vagy ne  dicsérjek?

A dicsérő, pozitív üzenetek akkor hatásosak, ha hihetőek a gyerek számára. Csak erre kell figyelned! A teszt tehát: Hiteles vagyok vagy nem?

Ha magadról beszélsz, hogy neked milyen érzés, és spontán mondod, akkor biztosan hiteles lesz, és mentes a rejtett üzenetektől.

Tehát ne róla beszélj! Magadról beszélj! (Ez a nő örült! Ilyet még sose hallottam.)  Egy példa. Figyeld meg, hogyan cseng az egyik és a másik! Olvasd fel hangosan!

Róla beszélsz:
“Nagyon jó kisfiú voltál ma reggel, hogy beraktad az edényeket a mosogatógépbe reggeli után.”  (Hátsó gondolat: Remélem máskor is meg fogod tenni ezt.)

ehelyett:

Magadról beszélsz:
“De jó, hogy nem kellett elraknom az edényeket reggeli után!” (Lehuppanva a fotelba, egyszerűen csak örülök neki. És a gyerek is…)

Tégy egy próbát! A következő dicséretet írd át te!

Róla beszélsz:
“Egyre jobban tudod, hogy kell elviselni, amikor veszítesz, ha együtt játszik a család.”

Magadról beszélsz:

_____________________________________________________

_____________________________________________________


Na és akkor, hogyan áll a dolog azzal a rongyos fürdőruhával?

Ott tartottunk, hogy az “Ilyen szép kislánynak szépen kell öltöznie.” dicséret nem vált be.  Az ötlet, hogy manipulatívan hurcoljuk el fürdőruhát vásárolni, pedig nem nyerte meg a tetszésemet.
És hát…

erőszakkal sem szerettem volna eltávolítani róla a kedvenc ruhadarabját (majd kicsit zavarodottan hátradőlni, és magamnak – na meg a környezetemnek – magyarázkodni.”Én csak a legjobbat akartam neki. Ha majd felnőtt lesz, meg fogja érteni, és hálás lesz érte…”)

Úgy döntöttem, nincs más választásom, megpróbálok hiteles lenni. De hogyan is kell azt csinálni? Asszem elsőre furcsának fog hangzani, de összeszedtem minden bátorságom, szakítva a “jól bevált” módszerekkel és azt mondtam neki:

“Dorina! Értem, hogy neked ez a fürdőruha fontos és nagyon szereted. Nekem nehéz néznem azt, hogy rongyos a fürdőruhád, és nekem fontos lenne, hogy lecseréljük. Kérlek szólj, ha úgy érzed, hogy már vásárolhatunk egy új fürdőruhát!” (Tényleg ezt mondtam.)

Egy hét szünet.  Következő felvonás: Mamut II.

Az élelmiszerek vásárlása után eszembe jutott. Na, most itt a nagyszerű alkalom. Itt és most, egyszerűen és gyorsan vehetnék egy fürdőruhát, hiszen a gyerek a következő héten nyaralni megy. Remegő lábakkal gyermekemhez fordultam és megkérdeztem.

“Dorina, mi lenne, ha most vennénk egy új fürdőruhát?” És a gyerek minden további nélkül azt mondta, hogy  – Jó.  Ezt követően képes volt 5 boltot végigjárni és 8 fürdőruhát felpróbálni. (Ez a másik módszerekkel azt hiszem nem ment volna…?)

Hogy ez milyen egyszerű! Ki gondolta volna!

Veszekedés és verekedés nélkül is van megoldás?

Tudod mi volt számomra a legnagyobb tanulság ebből a történetből?

Az IDŐ. Az, hogy néha időt kell hagyni, és nem mindent most azonnal megoldani, megcsinálni, megtanulni, bepótolni…

Idő kellett neki, míg kedvenc ruhadarabjától meg tudott válni, és egy másikkal megismerkedni. Éppen most is abban fürdik Keszthelyen. És gyönyörű benne!

Lehet, hogy ettől is olyan nehéz lesz majd megválni?

 

Próbáld ki INGYEN az Életrevaló Gyerek magazint!

latvanytervek-01-300x224Nézd meg mi az a 4 BÓNUSZ, amit a próbatagsághoz
azonnal megkapsz?
Ingyenes próbatagsághoz klikk ide!>>


Szólj hozzá!