Idomított helyett nevelj inkább önállóan gondolkodó gyereket!
 

Miért jó a családi napközi?

családi napközi
A magánóvoda és a magánbölcsőde mellett, egy harmadik lehetőség a családi napközi. Mint mindennek, ennek is vannak előnyei és hátrányai.... hát igen a gyereknevelés sok dilemmával jár, amelyre válaszokat  Életrevaló Gyerek magazinban is  találsz.
2017. június 07.
szerző:
csodasuli

Oszd meg mással is!

Miben különbözik a családi napközi a magánóvodától és a bölcsitől? Mikor jelenthet megoldást számotokra és mit kell tudni róla?

A magánóvoda és a magánbölcsőde mellett, egy harmadik lehetőség a családi napközi.  A legfontosabb különbség a magánóvodákhoz és bölcsődékhez képest, hogy a családi napköziknek nincs pedagógiai programjuk, úgynevezett alapdokumentummal rendelkeznek, melyet a jogszabály szakmai programnak ismer el.

A Csanák alapesetben csak kis létszámú – maximum öt – gyerek befogadására jogosultak, amennyiben a szolgáltatást nyújtónak van segítsége, ez a szám hétre emelhető.

A családi napközik alapvetően nappali felügyeletet adnak, emellett foglalkoznak gondozással és neveléssel is.

Nem csak óvodai vagy bölcsődei ellátásban nem részesülő gyermekek, de iskolások és magántanulók is igénybe vehetik, vagyis szélesebb életkori csoportot fednek le (húszhetestől 14 éves korig).

A családi napközik leginkább akkor jelentenek megoldást, ha az óvoda túlzsúfolt vagy nagyon messze van, esetleg nincsen a környéken bölcsőde. A Csana működéséhez szükséges körülményeket külön jogszabály határozza meg, ami egyaránt érvényes akkor, ha a napközi az üzemeltető saját otthonában, illetve ha külön erre a célra kialakított helyiségben működik.

családi napközi

A családi napközi egész évben folyamatosan működik, és beiratkozni is folyamatosan lehet a szabad férőhelyekre.

A legtöbb családi napköziben van időszakos gyermekfelügyelet is, és lehetőség van félnapos vagy heti két-három alkalommal történő igénybevételre. Egyes családi napközik vállalják azt is, hogy a tanítás végén a kisiskolások elé mennek, akik így, esetlegesen kisebb testvérükkel együtt, felügyelet alatt várhatják munkából hazatérő szüleiket.  A családi napközikben való elhelyezés nem olcsó.

Gyermekenként 50 és 70 ezer forint között mozog átlagosan a havi térítési díj, az étkezés pedig még ezen felül fizetendő.

Hasonlóan a bölcsődéhez, a családi napközibe járó gyermek után sem jár gyed az anyának, vagyis a család csak a gyes juttatását veheti igénybe.

 

Próbáld ki INGYEN az Életrevaló Gyerek magazint!

latvanytervek-01-300x224Nézd meg mi az a 4 BÓNUSZ, amit a próbatagsághoz
azonnal megkapsz?
Ingyenes próbatagsághoz klikk ide!>>


Szólj hozzá!