Idomított helyett nevelj inkább önállóan gondolkodó gyereket!
 

Van-e gyógyszer hiszti ellen? Avagy hogyan kezeld a hisztis gyereket?

Ha megkérdeznénk a szülőket, milyen helyzetekben nem érzik jó szülőnek magukat, bizonyára sokan azt válaszolnák, hogy akkor, amikor csemetéjük hisztizik. Vannak ugyan néhányan, akik ösztönösen, higgadtságukat megőrizve általában gyorsan le tudják szerelni a kis hisztigépet, a többség számára mégis a tanácstalanság, tehetetlenség érzése az ismerősebb, miközben a saját indulataikkal is meg kell küzdeniük.
2017. október 20.
szerző:
csodasuli

Oszd meg mással is!

Kezdhetném úgy ezt a posztot, hogy brit tudósok feltalálták a “hisztis gyerek” ellenszerét, amit januártól a magyar patikákban is lehet majd kapni. De szerencsére brit tudósok nem ilyesmivel foglalkoznak, sokkal makacsabb bajokra próbálnak gyógyírt találni.

Egy Lázár Ervin nevű ismert magyar lélekkutatónak viszont sikerült előállítani a csodapirulát, amivel csaknem teljesen orvosolhatók a rettegett hisztirohamok. Az eljárás különlegessége, hogy a pirulát előbb a szülő veszi be és csak utána a gyermek. De mielőtt megneveznék magát a csodaszert, nézzünk a dolgok mögé, jöjjön egy kis hisztilógia.

Mit nevezünk hisztinek?

A hiszti az indulatkezelés zavara, amikor az egyén nem képes az indulatait integrálni, érzelmileg szétesik, dühöng, elveszíti az önkontrollt. A 2-5 év közötti dackorszakban lévő hisztis gyerek jellemzően a földön fetreng, harap, rugdos, a kamasz ajtót csapkod, a felnőtt pedig tányért vág a földhöz, vagy ököllel üti a falat. Ebből is látszik, hogy a hiszti kortalan. Elsősorban azoknál figyelhető meg felnőtt korban is, akik gyerekként sajnos nem tanultak belőle, mert a család, vagy a környezet helytelen reakciót adott hisztis megnyilvánulásaikra.

A hisztis gyereket és a gyerekkori hisztit ugyanis sokan elutasítják, tévesen értelmezik. Pedig a hiszti megjelenése a kisgyerekeknél természetes dolog, az idegrendszeri fejlődés része. Pontosabban annak a jele, hogy a kisgyermek idegrendszere még nem elég fejlett az intenzív érzelmek, a düh kezeléséhez.

A hisztis gyereknél legtöbbször az alábbi okok válthatják ki a hisztirohamokat:

1)     Fizikai diszkomfort: fáradt, éhes, szomjas a gyerek, vagy túl sok inger éri egyszerre.

2)     Saját határaiba ütközik: olyasmit szeretne, amit nem tud elérni, mert még rövid a keze, ezért lesz frusztrált.

3)     A környezet állít határokat a gyerek elé: amikor például az üzletben nem kapatja meg, amit akar, ezért dühöngeni kezd.

Hogy mikor sikerül gyorsan csillapítani az indulatokat, vagy mikor lesz a hisztiből nagyjelenet, az legtöbbször a szülő saját indulatkezelési rutinjától függ.

Attól, hogy képes-e a saját haragját legitim érzésként elfogadni, vagy szégyelli magát miatta. Úgy tekint a haragjára, mint természetes reakcióra egy „énhatárvita” kapcsán, vagy úgy, mint bűnre, tiltott érzésre.

Az egészséges családokban meg lehet mutatni a negatív érzéseket is. Sokan azonban úgy nőnek fel, hogy rejtegetni kényszerülnek a haragjukat, és bár kívül nem látszik rajtuk semmi, a harag belülről intenzíven és megbetegítően marcangolja őket. Ennek azonban nem kell így maradnia, mert nem veleszületett tulajdonságról, hanem tanult viselkedésről van szó, amit bármikor helyettesíthetünk egy egészségesebbel.

És itt jön a képbe Lázár Ervin, a lélekgyógyász.

Meséiben tűpontossággal ragadja meg az érzékeny lelki rezdüléseket, és gyógyírt is ad hozzájuk. Legendás, Szegény Dzsoni és Árnika című meséje például felér több hónap hisztiterápiával.

A mesében Östör király, Árnika édesapja híresen hirtelen haragú ember. Amikor felbosszantják, olyasmiket kiabál, amiket utólag nagyon megbán, hisztizik. De a környezete tudja, hogy Östör király nagyon jó ember, és tudják azt is, hogy a haragja gyorsan lecsillapodik. Sőt, nemcsak úgy egyszerűen lecsillapodik, hanem visszamegy Haragországba. Ez az a szimbolikus hely, ahol a haragok laknak, ám olykor idetévednek hozzánk, hogy bosszantsanak bennünket.

Haragország megteremtésével Lázár Ervin megadja az engedélyt arra, hogy elfogadjuk saját haragunkat.

Rajtunk kívülre helyezi a haragot, ami jön-megy, és ez segít annak elfogadásában. Ha megértjük, hogy haragudni szabad, képesek leszünk megértőbbnek lenni gyermekeink dühkitöréseivel szemben is. A kritikus pillanatokban is tudni fogjuk, hogy a hisztis gyerek dühös ördög álarca mögött a számunkra legkedvesebb gyermekarc rejtőzik. Empátiával és kellő a határozottsággal tudjuk majd szétválasztani a fizikai diszkomfortból fakadó hisztit az akarnok hisztitől. Érezni fogjuk, mikor kell odabújni és ölelni, s mikor kivezetni a gyereket egy nyugodt helyre, ahol nem éri több inger, ahol megnyugszik és képes önállóan visszatalálni önmagához.

hisztis gyerek

Haragország azonban csak példa. Teremtsük meg, találjuk ki saját szimbolikus és valós helyeinket (pl. „nyugisarok”), tárgyainkat (pl. boxzsák) a gyerekkel együtt, hogy akut helyzetben legyen mihez nyúlni, lehessen hová visszavonulni.

A címben gyógyszert ígértem, a gyógyszer azonban bennünk van. De addig is, míg megtanuljuk, hogyan használjuk, íme a csodapirula. Adagolása egyszerű:  lefekvés előtt 1 x 1 mese és viszlát hiszti!

 

Nálatok hogy van ez? Mit csinálsz, ha hisztis a gyerek? Kérlek, írd meg kommentben!

Van-e saját trükköd, csodapirulád a hiszti kezelésére?
Melyik a kedvenc Lázár Ervin mesehősötök és miért ő az?

Próbáld ki INGYEN az Életrevaló Gyerek magazint, és kérd a
2 ingyenes nyomtatott számot!

latvanytervek-01-300x224Nézd meg mi az a 4 BÓNUSZ, amit a próbatagsághoz
azonnal megkapsz?
Ingyenes próbatagsághoz klikk ide!>>


Szólj hozzá!