Idomított helyett nevelj inkább önállóan gondolkodó gyereket!
 

Miért fontosabb az érzelmi biztonság gyermekednek, mint a különóra?

érzelmi biztonság
Mindannyian tudjuk, hogy az érzelmi biztonság az egyik legfontosabb dolog a gyerekkorban, mert enélkül nincs egészséges fejlődés. Sőt az az igazság, hogy az érzelmi intelligencia az életrevaló gyerek nevelésben  fontosabb, mint az, hogy gyermekednek mekkora az IQ-ja.
2017. május 26.
szerző:
csodasuli

Oszd meg mással is!

Mire van szüksége ma egy gyereknek ahhoz, hogy érzelmileg biztonságban érezhesse magát?

Vekerdy Tamás szerint az érzelmi biztonság úgy érhető el elsősorban, hogy a gyerek gyerek lehessen és semmiképpen sem tárgyakra, különórákra van szüksége. Akit már gyermekkorában is felnőtt módon hajtanak és elvárják tőle, hogy mindenben jól teljesítsen, abból biztosan nem válik boldog felnőtt.

Az érzelmi intelligencia sokkal fontosabb a későbbi boldogulásban, mint az IQ.

A gyereknek az érzelmi biztonságot kell megadni, nem pedig tanulásra hajszolni. A szorongó szülő „a legjobbat akarja” a gyerekének, magánóráról magánórára hajszolja, pedig ez neki nem jó, és később sem lesz ettől sikeresebb.

Szülőként az érzelmi biztonság megadása a legalkalmasabb arra, hogy gyermekünket megvédhessük az őt ért káros hatásoktól, személyiségének fejlődését pedig pozitív irányba tolhassuk.Aki érzelmi biztonságban, testi-lelki jólétben nőhet fel, akit szeretet és ölelés vesz körül, az nem csak gyerekként, de felnőtt korba érve is sokkal sikeresebben veszi az akadályokat és könnyebben túljut az élet nehézségein.

„Egy átfogó amerikai vizsgálat szerint a túlzottan beszabályozott családokból ugyanannyi deviáns, antiszociális és neurotizált gyerek kerül ki, mint a teljesen szabadon hagyó családból. A többé-kevésbé egészségesek középről jönnek.”- írja Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság című könyvében.

érzelmi biztonság

Persze az arany középút megtalálása és az ott maradás nem egyszerű feladat, hiszen minden szituációban jelen kell lenni, újra meg újra döntéseket kell meghozni. Vekerdy szerint a döntő kérdés az, hogy valóban, száz százalékosan jelen vagyok-e a családom –elsősorban a gyermekeim- életében.
A gyerek érzelmi biztonságát nem csak az veszélyeztetheti, ha a szülők túl megengedők és nincsenek szabályok vagy túlzottan szigorúak és életüket szabályok mentén élik, hanem az is, ha az anya vagy az apa, esetleg mindkettő szorongó, neurotikus alkat.

A szülő feszültsége – még akkor is, ha az csak implicit módon van benne, nem mondja ki – mindig megjelenik a gyerek viselkedésében is, mivel az ő antennái nagyon érzékenyek erre. „A szülő tagolt aggodalma a gyerek tagolatlan félelmévé alakul. A gyerek reagál a család feszültségére, félelmeire, szorongásaira.”

A kamaszt a sodródástól nem a szülői szigor, hanem a kisgyermekkorban kapott érzelmek és a biztos háttér védelmezi.

Személyes érzelmet kapni, elfogadni, viszonozni – mindez érzelmileg igényessé tesz. Ez a gyerekkorban elsajátított érzelmi igényesség védi meg kamaszkorban attól, hogy átlépjen egy bizonyos határvonalat vagy rossz irányba sodródjon. A kamasz ezt gátlásosságként éli meg, pedig ez igazi védőháló, ami tudattalanul is ott munkál benne.

Az érzelmi nélkülözésben felnövő gyerekek azonban ki vannak szolgáltatva olyan kapcsolatoknak, amelyek árthatnak nekik. Érzelmi kielégítetlensége miatt sodródik egyik partnertől a másikig, érzelmi biztonságot keresve.

érzelmi biztonság család

Figyeljünk gyermekeinkre, ne sajnáljuk az együtt töltött időt, a tartalmas beszélgetéseket! Szeressük és fogadjuk el őket olyannak, amilyenek!

A szeretetben, ölelésben és szülői melegséggel nevelt gyermekek szárnyakat kapnak és olyan útravalót, amely egy boldog élet felé vezeti őket.

 

Próbáld ki INGYEN az Életrevaló Gyerek magazint!

latvanytervek-01-300x224Nézd meg mi az a 4 BÓNUSZ, amit a próbatagsághoz
azonnal megkapsz?
Ingyenes próbatagsághoz klikk ide!>>


Szólj hozzá!