Idomított helyett nevelj inkább önállóan gondolkodó gyereket!
 

Az Anya Bank első hitelkérelme – 2. rész

Minden szülő életében előfordult már, hogy gyermeke valamit meg szeretett volna venni, amire nem volt költségkerete. Az Anyabank segítségével könnyen hitelhez lehet jutni, de vajon a kamatot is fogja tudni törleszteni gyermekünk? Erről írtam most egy cikket, mely történet nálunk zajlott le.
2017. július 12.
szerző:
csodasuli

Oszd meg mással is!

Az Anya Bank működésének HÁROM legfontosabb tapasztalata – rövid összefoglaló

A jelenlegi válság reflektorfénnyel világít rá arra, hogy eladósodás vár gyermekedre, ha nem tanul meg a pénzzel bánni.

Tapasztalataim alapján:

1) Az Anya Bank nagyszerű eszköz a gyerekek megtakarításainak ösztönzésére. Az eddigiek során talán egyszer vagy kétszer fordult elő, hogy valamelyik gyerekem az összes pénzét elköltötte volna, azonban mínuszba soha nem futottak.  (Ami késik, nem múlik?)

2) Akkor, amikor a saját kis markukban érezhetik a pénzt és saját döntésük van annak elköltéséről, sokkal felelősségteljesebben döntenek. Igaz, az elején előfordult, hogy elszaladt a ló velük és lenullázták a bankszámlájukat, ez azonban velem is előfordult. Igaz, nem 8-10 éves koromban, hanem 20-30 éves koromban. Alapvetően fontosnak tartom, hogy a zsebpénz fizetése mindig a saját kezükben történjen, és aztán a pénz tárolásának kijelölt helyére saját kezűleg tegyék be a pénzüket.

3) Minden példabeszédnél és mintánál többet számít, amikor saját ostoba és jó döntéseiken keresztül megtapasztalják a pénzköltés, megtakarítás és pénzcsinálás módját.

Az első hitelkérelem

Az Anya Bank bevezetését követően, főleg miután már ténylegesen a kezükbe adtam a pénzüket, gyermekeim egyre nagyobb gondossággal kezelik, és teljes egészében magukénak érzik azt.

Kristóf fiamat azonban egyszer csak elkapta az erős vágy egy, a barátainál megismert számítógépes játék birtoklására. A vágy késleltetése azonban, hasonlóan a legtöbb felnőtthöz, neki sem megy még, ezért aztán elkezdett tárgyalni az Anya Bankkal arról, hogy milyen módszerrel tudná ő megszerezni a játékhoz szükséges pénzt.

Mivel a közeljövőben se születésnap, se névnap, se más ünnep nem volt kilátásban, nem volt mit tennie, elhatározta, hogy hitelt kér az Anya Banktól. Hitelkérelmének beszkennelt változatát itt láthatod.

Az Anya Banknál a hitelkamat HAVI 5%

Az Anya Bank a hitelkérelmet havi 5% kamatban állapította meg, amelyet szintén írásban közölt lelkes jövőbeni hitelfelvevőjével. Kristóf hihetetlenül büszke és lelkes volt, hogy elintézte, hogy egyszerre 13 ezer forintot kap és teljesülhet az álma. Aláírta hát a hitelszerződést és felvette az összeget.

A sztori vége

A boltban azonban nagy csalódás érte. Kiderült, hogy az általa áhított 13 ezer forintos számítógépes játék használatához először egy 65 ezer forintos alapszoftvert kell megvásárolnia.

Összeomlás helyett életrevaló problémakezelés

Nekünk a férjemmel persze majdnem megszakadt a szívünk, hogy nem sikerült megvalósítania álmát. A legszívesebben megvásároltam volna neki, és azon kaptam magam, hogy azon gondolkodom, hogyan oldhatnám meg ÉN ezt a problémát. Azonban a legnagyobb meglepetésemre Kristóf sokkal jobban kezelte csalódottságát, mint ahogy én.

Először azonnal eszébe jutott, hogy akkor felvesz még 65 ezer forint hitelt. Amikor az Anya Bank azt kérte, írja le, hogy mennyi idő alatt és milyen részletekben szándékozik visszafizetni a hitelt, rövid számolgatás után rádöbbent, hogy a törlesztő részlet olyan nagy lenne, amelyet nem tud bevállalni.

Utólag azt gondolom, hogy az segítette őt át – sokkal könnyedébben, mint gondoltam volna – ezen a helyzeten, hogy teljes mértékben saját megoldása, döntése és pénzkezelése volt. Nem szóltunk bele, nem kommentáltuk tervét és tetteit, egyszerűen csak tettük a dolgunkat és a megfelelő helyzetben, a megfelelő információt közöltük vele.

A módszer ereje ebben rejlett: A megfelelő helyen, a megfelelő információ adása minden kommentár és példabeszéd nélkül.

 

Próbáld ki INGYEN az Életrevaló Gyerek magazint!

latvanytervek-01-300x224Nézd meg mi az a 4 BÓNUSZ, amit a próbatagsághoz
azonnal megkapsz?
Ingyenes próbatagsághoz klikk ide!>>


Szólj hozzá!